Blog Archives

Pesona Banjarnegara : Banjarnegara Enchantment ( Chapter one )

It has been seven months I reside in Banjarnegara. It just extremely felt so fast. I just felt that yesterday I was on my very first flight journey from Soekarno-Hatta toward Adi Sutjipto Airport, then traveled to Banjarnegara from Yogyakarta. During flight, I was enjoying the scenery of earth surface from above, Seeing clouds from the nearest gap, Flying over Java Island about one hour, And feeling the taste of its Taking off also Landing. I just felt that yesterday I was riding a metal bird for the first time, even in the short distance based on flight dimension. That was my great historical experience, however, That was seven months ago. At the moment, I’m on my way carrying my daily job and activity out. And counting the time down toward “going-home day” which is getting closer. You know, The time would be rolling terribly so fast indeed when we ain’t notice it at all.

It has been seven months I reside in Banjarnegara. It means I just have approximately one month more to stay here. I have one month remain to accomplish the assignment of “On the Job Training” from my campus. Its going to be ended soon. Along this seven months I have exceeded so many things and stuffs. Many stories I wrote, and many experiences I got here. About new surroundings, new job, new activity, new habitual, new environment, new problem, and another something new. But, even its getting closer to the end of the time. It looks that I have already felt quite comfort here. it such a feel at home. How can’t I feel at home here, this place provide impressive pleasant sense in every single dimension. start from its tourism, culinary, peoples, culture, realm, until its weather. So that, I almost didn’t feel that I was on my way executing an assignment, It is more like I was on my way enjoying my long holiday. LOL. You know, this place is an exact choice for spending holiday as one as you could get.

Unhappily, insofar seven months, I have not posted any written about this charming city yet. It is a little bit regrettable, though. The good news is it won’t be no longer regrettable ‘cause in this posting I’m going to explain abit ‘bout the place where I step on right now : Banjarnegara.

Let’s Start !!! 🙂

So, once you open a map or an atlas. You’ll find this city located in the most over populated Island of Indonesia. Yes, that is Java Island. It exists at the center of Central Java Province. This city comprised of twenty subdistrict. Coincidentally, I stay in Banjarmangu subdistrict. Banjarnegara lies among Wonosobo at eastern, Purbalingga at Western, Pekalongan at Northern, and Kebumen at southern.

1

Left : Map of Banjarnegara. Right : Map of Banjarnegara Subdistrict detail

It has 1.069,71 km2 in area. Lived approximately with 857 peoples/km2. And more than 65% of its area placed between altitude of 100 – 1000 m above mean sea level which engendering kinda cool and fresh weather on its average. This is one of reason why do I feel at home in this new place, the weather is so friendly and fresh. Even sometimes I used to wear excessive sweater due to weather alteration from fresh turned into freezing when its rainny. Nevertheless, it brought me to another kinda gratify sensation of dealing with coldness.

One of major factor which caused Banjarnegara covered by a fresh and pleasant environment is because it has wide green fertile nature which intensely protected by its regional government and society.

Dewy chilly weather at Banjarmangu, Banjarnegara. ( Its extremly decreasing visibility )

Dewy chilly weather at Banjarmangu, Banjarnegara. ( Its extremly decreasing visibility )

That’s why, one of huge workforce share of economic sector of this city is agriculture and plantation. Its important for you to know that Banjarnegara well known as center of snake-fruit plantation in Central Java. The type of Snake-fruit which is planted here is “Pondoh Snake-fruit”, that one of delicious, sweet, and tasty Snake-fruit type. This plantation concentrated in four subdistricts of Banjarnegara, they are Banjarmangu, Madukara, Sigaluh, and Pagedongan. You might be easily find snake-fruit estate along side of the four subdistricts road. Meanwhile, Snake-fruit plantation exist in a small number upon another fifteen subdistricts.

Left : Snake-fruit cling to its tree. Right : Harvested Snake-fruit

Left : Snake-fruit cling to its tree. Right : Harvested Snake-fruit

Another pose of Snake-fruit :)

Another pose of Snake-fruit 🙂

Now, I wanna tell you about the culinary of this place. Do you ever consume “Dawet Ayu” beverage ?. Do you know where this beverage come from ?. Anyone knows ?. You bet, its originally hails from Banjarnegara. So, What is Dawet Ayu you may ask ?. Dawet Ayu is a typical tradisional beverage which originally born in Banjarnegara. well, Dawet Ayu is made from “cendol” that created from flour with natural pandan and suji leaves. Suji leaves give green color to the cendol dominantly, meanwhile pandan leaves produce nice aroma for the cendol. The cendol itself has worm-formed in shape. Then, mixed with coconut milk water and liquid brown sugar. Plus a chunk of ice cube. It is best served in a warm sunny day. YUMMY !!!. 😀

Left : Dawet Ayu seller Cart. Right : A Glass of Dawet Ayu

Left : Dawet Ayu seller Cart. Right : A Glass of Dawet Ayu

Finally, this is the end part of “Banjarnegara Enchantment” Posting. There are still many stuffs that I want to share more about this wonderful city. Yet, I’ll share it in the next posting of Chapter Two.

Last but not least, LET’S VISIT BANJARNEGARA !!! 🙂    🙂    🙂

—–Banjarnegara : It’s in Central Java—–

“Setelah melewati masa ujian TKD yang penuh kejutan dan melalui masa hibernasi (red:libur) yang panjang, akhirnya pengumuman yang ditunggu-tunggu pun muncul juga. Liburan selama 3 bulan lebih rasanya sungguh membosankan, tapi masa libur panjang itu pun akan segera berakhir sejurus diumumkannya perihal lokasi penempatan. Penuh harap dan cemas.”

Gue sendiri ga tahu jam berapa persisnya pengumuman itu ada, tapi yang pasti di tanggal 10 Desember 2013. Hari itu gue lagi ngejalanin hari terakhir Job Training di Kemayoran bareng temen-temen lain. Dan waktu itu adalah sore hari sekitar jam 15.30 WIB. Kita semua udah siap-siap mau pulang. Tapi, beberapa menit kemudian setelah acara pendokumentasian hari terakhir selesai (red:foto-foto), ada salah satu temen kita sebut saja ‘Donskay’ ngebaca tweet-an di twitter dengan setengah teriak bilang “Pengumuman penempatan sudah ada di web !!!”. Sontak orang-orang yang rencananya tadi mau pulang akhirnya terkaget-kaget, langsung cek di web setelah ngedenger kata-kata yang dirangkai oleh Donskay tsb. Dan gue pun jadi “GALAU” ( halaah ), jujur aja perasaan gue waktu itu ‘sedikit’ deg-deg-an. Rasanya mirip-mirip nunggu detik-detik pengumuman SNMPTN pas jaman SMA dulu, tapi ini bisa dibilang berlevel-level diatasnya.

Dengan dirubungi rasa penasaran, harap dan cemas. Satu-persatu dari kita semua mulai mencari namanya masing-masing di layar komputer. Semua temen gue udah pada tahu dimana penempatannya, berbagai ekspresi dan reaksi dari mereka semua seketika meramaikan ruangan. Yap, sekarang tinggal gue yang belum tahu dimana penempatan gue. Gue scroll down pelan-pelan. Berawal dari Stamet, Staklim, naah !!! STAGEOF !!! entah kenapa aliran darah gue berasa tambah deres. It’s my turn.

Stageof W bukan , stageof X bukan , stageof Y bukan , stageof Z bukan , Stageof Banjarnegara Naah! . Gue dapet di Banjarnegara. Alhamdulillah.

bji

Tapi jujur, kata ‘Banjarnegara’ terdengar asing di telinga gue waktu itu. Gue bingung sendiri di bagian indonesia sebelah mana lokasi yang bernama ‘Banjarnegara’ itu ada. Akhirnya gue membuat sebuah perkiraan berdasarkan analisa singkat gue alias nebak-nebak.

Perkiraan pertama; sekalinya ngeliat kata Banjarnegara, entah kenapa feeling gue tertuju pada sebuah pulau yang ditempati oleh 3 Negara : Kalimantan (Borneo). Dengan setengah yakin gue mengamini kalau Stageof Banjarnegara itu ada disana. Tapi setelah gue inget-inget lagi, gue baru sadar kalau Stageof di Pulau Kalimantan itu cuma ada satu di Balikpapan, Kalimantan Selatan. So, tebakan pertama gue salah total. Usut punya usut, ternyata bukan cuma gue yang mengira kalau banjanegara itu ada di Kalimantan. Beberapa senior dan temen-temen gue juga memperkirakan hal yang sama selepas nanya gue penempatan dimana.

Perkiraan kedua; setelah perkiraan pertama tidak valid, akhirnya gue langsung nebak kalau Stageof Banjarnegara itu ada di Pulau Sumatera. Kok di sumatera?. Ya, perkiraan ini gue ambil setelah ngeliat beberapa stageof sebelum dan sesudah stageof banjarnegara lokasinya ada di pulau sumatera dan juga gue ditugasin bareng sama orang sumatera. Sekarang gue yakin kalau perkiraan gue yang kedua ini valid. Tapi belum 100%. “Andai komputer ini terhubung dengan dunia maya”, gumam gue dalam hati.

Kebetulan, salah satu temen gue ‘Mahendra’ namanya lagi buka page alamat stasiun-stasiun bmkg di smartphone-nya. gue langsung minta cariin alamat Stageof Banjarnegara ke dia. Jari-jarinya pun langsung ngegeser-geser screen smartphone-nya. Ga lama kemudian, “di Jawa Tengah li” ucap mahendra. ‘Jawa Tengah ???’ gue langsung menjulurkan kepala gue menuju smartphone-nya mahendra biar bisa liat secara langsung dengan mata kepala sendiri.

bjiii

Iya, betul !!! ternyata Stageof Banjarnegara itu lokasinya di JAWA TENGAH xD . Ternyata, perkiraan kedua gue sama nasibnya kayak perkiraan pertama : SALAH. Dengan ini, hilang seketika rasa penasaran gue akan lokasi penempatan dan terkuaklah misteri perihal letak Banjarnegara yang sebenarnya. Tuntas sudah. ‘BERSYUKUR’ mungkin itulah kata yang tepat buat ngungkapin semua perasaan yang gue rasain atas pengumuman yang satu ini. “this was my another historic day”.

Selama beberapa bulan ke depan, gue bakal menghabiskan hari-hari gue dan tinggal disana : Banjarnegara. Beribu harap dan angan pun sejurus kemudian melayang menuju tempat yang belum pernah gue jamahi tersebut, bersiap menyongsong titian menuju sebuah kesuksesan di masa depan. ***

Flying to the Sky

Menyibak Tirai Ketaksempurnaan, Menjejaki Titian Keabadian

Dongeng Geologi

Geologi Lingkungan, Energi dan Kebencanaan

Ekliptika

Langit dan Bumi adalah sahabat kami...

A life of photographs

My kind of creative

Tech

News and reviews from the world of gadgets, gear, apps and the web

the science of conscience

A heap of random thoughts of an ordinary human